Jdi na obsah Jdi na menu
 


Těstoviny, kolínka, špagety, makarony, nudle, knedlíky

Těstoviny

1. Ivančiny těstoviny

1 větší cibule (může být i červená), 1 stroužek česneku (může být i víc), 300g mletého nebo vařeného nadrobno nakrájeného kuřecího masa, vývar z masa, špetka provensálského koření, špetka vegety, sůl, pepř, masox, malá lžíce sojové omáčky, 200g strouhaného sýra (30% eidamská cihla), 1 sáček uvařených těstovin (mohou to být kolínka, vrtulky i špagety...), 2 rajčata, 1 paprika, kečup podle chuti ostřejší nebo jemný, tuk na pánev.

Na větší pánvi rozehřejeme tuk na smažení a dorůžova na něm zpěníme nakrájenou cibuli. Stáhneme plamen, vložíme mleté syrové nebo vařené krájené maso, zamícháme a přidáme provensálské koření, sůl, kousek masoxu, vegetu a pepř, podlijeme vodou a mírně dusíme, pak přidáme nakrájenou papriku a rajčata. Když je zelenina měkká, zakápneme sojovou omáčkou a stáhneme z ohně. Smícháme s uvařenými těstovinami a ve vymazaném pekáčku posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě zapečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.

2. Italské ravioli

500g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, máslo, strouhaný parmezán, zbytek pečeně na nádivku.

Do mouky dáme 1 vejce a špetku soli a s vlažnou vodou vypracujeme měkké nudlové těsto. Tence vyválíme a nakrájíme na malé čtverce. Ty potřeme bílkem a na polovinu klademe lžičku nádivky, čtverce přehneme, okraj dobře přitiskneme prstem, aby taštička dobře držela, a ořízneme je rádýlkem, aby okraj byl vzhledný. Chceme-li drobné ravioli, krájíme čtverce menší, na ně klademe malý kousek nádivky, zarolujeme a konce spojíme do kroužku. Plněné ravioli vkládáme do vařící slané vody. Když vyplavou na povrch, povaříme je ještě 3-5 minut (na kousku zkusíme, je-li provařený), pak vyjmeme, necháme na sítu odkapat. Podáváme polité máslem a posypané strouhaným parmezánem.

Nádivka: Zbytky umleté pečeně smícháme s jemně nastrouhaným parmazánem a vegetou a spojíme vejcem. Podle chuti dosolíme.

3. Olomoucké ravioli

200g Olomouckých tvarůžků, 200g polohrubé mouky, 2 vejce, 100g hub (nejlépe hříbků), 2 dl smetany, 1 vetší cibule, olej, sůl, pepř, kmín.

Z mouky, vajec a soli vypracujeme tužší nudlové těsto, z něj vytvoříme malé taštičky naplněné kouskem tvarůžků a okraje pevně stiskneme. Necháme v chladu odpočinout do druhého dne, potom je ve slané vodě uvaříme do měkka. Zatímco se ravioli vaří, připravíme si omáčku. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme hříbky, osolíme, okmínujeme, opepříme a podusíme. Když jsou houby měkké, přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky, a za stálého míchání chvilku povaříme. Hotové ravioli rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou.

4. Plněné pelmeně

Na těsto: polohrubá mouka, voda, vejce, trocha soli. Na náplň: půl na půl hovězí a vepřové mleté maso, cibuli, pepř, sůl, (masox, hořčice, smetana, ocet nebo citrón).

Z ruské (sibiřské) kuchyně - Nejprve si připravíme těsto z vody vejce a mouky jako nudlové těsto ale měkčí (aby by potom šlo dobře spojit). Vyválíme dvě tenké placky. Skleničkou z nich vykrajujeme kolečka. Masovou směs připravíme z vepřového a hovězího mletého masa, do něj přidáme pepř, cibuli na jemno nasekanou, sůl a vše dobře promícháme. Na špičku lžičky nabereme masovou směs dáme na vykrojené kolečko, přehneme v půli a okraje k sobě pevně přitiskneme. Až všechna vykrojená těstová kolečka naplníme, vložíme je do vařící vody (bujónu). Pelmeně jsou hotové když vyplavou. Vybereme je děravou naběračkou. Vedle si připravíme silný hovězí vývar (lze i z kostky). Pelmeně podáváme zalité do půli silným hovězím vývarem. Rovněž lze místo bujónu použít smetanu. Jiná varianta je jen trocha bujónu, pelmeně potřeme ze zhora mírně hořčicí a pokapeme citrónem.

5. Šlikovské kraple

Uvařené maso ze slepice jemně rozsekáme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme jí smetanou a přidáme k masu. Maso osolíme, přidáme mletý pepř, dva žloutky, lžičku parmezánského strouhaného sýra a promícháme. Z mouky a dvou celých vajec uděláme nudlové těsto. Těsto rozválíme a poklademe jednou polovinou hromádky nádivky. Přes ně přehneme těsto potřené bílkem a vykrajujeme malé čtverečky (kraplíčky). Kraje stiskneme a kraplíčky zavaříme do osolené vařící vody. Vaření vyplavou na povrch. Podáváme je polité rozpuštěným máslem se zeleninovým salátem.

6. Taštičky s mákem nebo tvarohem

250g polohrubé mouky, 1 dl mléka, sůl.

Maková nádivka: mák, mléko, moučkový cukr, citrónová kůra, skořice.

Tvarohová nádivka: 500g tvarohu, 2 vajíčka, 2 nastrouhané mandle, citrónová kůra, 3 lžíce cukru, 1 sáček vanilkového cukru, sníh z 1-2 bílků.

Mouku zaděláme vařícím osoleným mlékem na tužší těsto, dobře propracujeme a necháme pod teplým kastrůlkem půl hodiny odpočinout. Polovinu těsta rozválíme na pomoučeném vále na sílu asi 3 mm a na něj klademe lžící kopečky nádivky asi na šíři prstu od sebe. Druhý díl rozválíme obdobně a přiklopíme jej na první, kolem nádivky při tlačíme. Nožem nebo rádýlkem vykrajujeme čtverečky, které vaříme ve slané vodě 5-7 minut. Když vyplavou, vybereme je drátěnou naběračkou a na talíři podle chuti polijeme rozpuštěným máslem a posypeme tvarohem nebo mletým mákem smíchaným s cukrem.

Maková nádivka: Umletý mák dáme vařit s mlékem v poměru 2:1. Když se mléko vyvaří - za stálého míchání, aby se mák nepřipálil - odstavíme ho z ohně a necháme vychladnout. Smícháme s moučkovým cukrem (podle toho jak jej máme rádi sladký), špetku skořice a citrónové kůry.

Tvarohová nádivka: Tvaroh dobře promícháme se žloutky, cukrem a ostatními přísadami a nakonec vmícháme pevný sníh z bílků.

7. Tvarohové taštičky

500g studených vařených brambor, 450g hladké mouky, 2 vejce, sůl, švestková povidla, osmaženou strouhanku s cukrem na posypání, máslo nebo jiný tuk na přelití.

Brambory odloupáme, nastrouháme, prosypeme moukou, přidáme vajíčka a lehce osolíme, jako když děláme těsto na bramborové knedlíky. Vypracujeme tužší těsto, na vále z něj vyválíme placku a vykrájíme kolečka. Do prostřed koleček dáme lžičku povidel, přeložíme na polovinu a okraje dobře stiskneme. Taštičky pak vhodíme do vroucí osolené vody, asi po pěti minutách vyplavou na povrch, jsou uvařené. Dírkovanou naběračkou je vylovíme a dáme na talíř. Posypeme osmaženou strouhankou s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

8. Tvarohové šátečky

Na těsto: 250g polohrubé mouky, 2 vejce , 2 lžíce oleje, špetka soli.

Náplň: 250g měkkého tvarohu, 1 vejce, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr, rozinky, strouhaná citrónová kůra.

Z mouky, vajec a oleje zaděláme těsto (olej přidáváme proto aby těsto neokoralo a bylo vláčné), dobře vypracujeme a těsto vyválíme na sílu asi 2 mm, rozkrájíme na čtverečky, naplníme připravenou tvarohovou nádivkou, a přehneme do trojúhelníku. Okraje dobře stiskneme. Tyto šátečky zavaříme do vroucí osolené vody. Zhruba za 8 minut by měli být uvařené. Na talíři můžeme hotové šátečky posypat cukrem a strouhanými ořechy a lehce přelijeme rozpuštěným máslem.

9. Tvarohové halušky

500g tvarohu, 200g hladké mouky, lžíce másla, 1-2 vajíčka, sůl. podle chuti osmaženou strouhanku, cukr na posypání halušek, trocha másla na přelití.

Tvaroh prolisujeme do jemna, smícháme s moukou, rozpuštěným tukem, vajíčkem a špetkou soli. Z dobře vypracovaného těsta lžící namáčenou ve vodě vykrajujeme malé nočky a vhazujeme je do vařící vody. Po pár minutách - až nám halušky vyplavou je vylovíme. Podáváme na talíři kde je ještě posypeme osmaženou strouhankou s cukrem a maličko přelijeme rozpuštěným máslem.

10. Těstovinové mušle

Těstoviny ( mušle ), cibule, 2 stroužky česneku, 1/2kg mražených rajčat, feferonka, žampiony, petrželka, strouhaný sýr.

Uvaříme těstoviny. Mezitím na oleji zpěníme cibuli a 2 stroužky česneku, přidáme1/2kg mražených rajčat nakrájených na kousky, feferonku a hrst nakrájených žampionů. Osolíme, opepříme, vaříme do zhoustnutí. Mušle dáme na talíř a do důlku uprostřed nalijeme omáčku. Zdobíme petrželkou a strouhaným sýrem.

11. Těstoviny Carbonara

Těstoviny (jakékoliv), česnek, anglická slanina, petrželka, víno, vejce (nemusí být), strouhaný sýr, pepř, šlehačka (nemusí být), tuk.

Nasekáme česnek, na kostičky rozkrájíme anglickou slaninu. Do malého množství tuku přidáme česnek a slaninu, opečeme přidáme víno, podusíme. V míse rozmícháme vejce a strouhaný tvrdý sýr, okořeníme pepřem a rozšleháme. Můžeme přidat i šlehačku. Do hotové směsi přidáme uvařené uvařené těstoviny a rychle promícháme, aby se stejnoměrně obalily. Posypeme nasekanou petrželkou.

12. Těstoviny se sýrem

500g mouky, 4 vejce, na špičku nože mletého muškátového oříšku, přesně 2,5 dl vody, 200g ementálu, 3 cibule, 2 lžíce másla, sůl.

Mouku, vejce, strouhaný muškátový oříšek, 1,5 lžičky soli a vodu dáme do mísy, dobře vypracujeme, dokud se v těstu nezačnou vytvářet bublinky. Sýr postrouháme, cibuli pokrájíme na kolečka a na másle osmažíme do zlatova. Z vypracovaného těsta dáme malou část na navlhčené prkénko a nožem odkrajujeme tenké nudle přímo do vřící slané vody. Necháme vřít, vyjmeme sítkem, krátce propláchneme v teplé vodě a necháme okapat. Dáme na předehřátou mísu a posypeme částí sýra. Takto uvaříme postupně nudle z celého těsta. Každou porci uvařených nudlí posypeme sýrem, navrstvíme je na sebe a udržujeme teplé. Na poslední vrstvu nasypeme osmaženou cibuli. Podáváme s hlávkovým nebo zelným salátem.

13. Těstoviny se špenátem

Pro 4 osoby - 350g vařených těstovin, 1 zmrazený špenát, 400g mletého vepřového masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 0,5 dl mléka, olej, 50g eidamu, sůl, pepř.

Omáčka: tuk, 20g hladké mouky, 3 dl mléka, 1 dl vývaru z masoxu, 100g eidamu, pepř, muškátový květ.

Špenát rozmrazíme a ohřejeme obvyklým způsobem na polovině zpěněné cibule. Přidáme prolisovaný česnek se solí. Na druhé polovině najemno nakrájené a zpěněné cibule se dusí do měkka osolené a opepřené mleté maso.

Omáčka: do ohřátého oleje zamícháme mouku, přilijeme mléko, vývar a přidáme strouhaný sýr s kořením. Za míchání udržujeme na pokraji varu a dosolíme. Těstoviny (mušličky nebo kolínka) rozdělíme na talíře, na ně rozprostřeme špenát, maso, zalijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.

14. Těstoviny se zelím

Nejprve si uvaříme těstoviny (jakékoli). Zpěníme do růžova cibulku na kousku tuku, přidáme nakrájené zelí, lehce podlijeme a dusíme do měka. Udušené zelí potom smícháme s uvařenými těstovinami, podle chuti dosolíme, a vylepšíme špetičkou muškátového oříšku.

15. Těstoviny s kukuřicí a hráškem

Při přípravě lze využít i zbylé uvařené těstoviny jakéhokoliv druhu (mušličky, vřetena, kolínka, vrtulky). Uvařené těstoviny promícháme s podušenou mraženou kukuřicí a hráškem, vmícháme osmaženou cibulku. Podle chuti zakápneme sojovou omáčkou. Lze doplnit zamícháním kousků masa nebo uzeniny. Zdobíme zelenou petrželkou.

16. Těstovinové lívanečky

1 hrneček hvězdiček či jiných těstovin, 1 vejce, 1 dl mléka, 5 lžic polohrubé mouky, párek či uzené maso, 1/2 prášku do pečiva, olej na smažení, strouhaný sýr na posypání.

Těstoviny uvaříme podle návodu, pak přimícháme všechny přísady, nadrobno nakrájené párky či uzené maso a po obou stranách pečeme v lívanečníku na malém množství oleje. Ještě horké posypeme strouhaným sýrem a podáváme s bramborem.

Knedlíky, zavářky, přílohy

17. Knedlík jemný

Veka, housky nebo rohlíky (asi 6 housek), 2-3 lžíce oleje, 1 dl mléka, 3 žloutky, 2 hrstičky strouhanky, ze 3 bílků sníh, sůl.

Veka se nakrájí na plátky, namočí se do mléka, které smícháme s olejem, žloutky, solí. Bílky se ušlehají, půlka se zamíchá do těsta a další půlka jen lehce vpracuje. Namažeme alobal pečlivě máslem, těsto do toho lehce zavineme (pozor nabude) a vaříme asi1/2 až 3/4 hodiny . Je toho málo, asi tak pro 3 osoby, ale je to spíš než na nadlábnutí pro labužníky.

18. Knedlík ubrouskový

70g másla, 3 žloutky, 560g mouky, necelý půllitr smetany, ze 8 bílků sníh, 2 housky, sůl.

Máslo se utře ze ž loutky, přidá se smetana, mouka a na kostičky nakrájená houska. Pak se zlehka vmíchá sníh. Knedlík se hodinu vaří - lehce zabalený do máslem vymazaného alobalu.

19. Jemný knedlík "Žaves"

Veka, vejce, mléko, mouka, sůl, olej, popřípadě zelená petrželka.

Veka se nakrájí na 1 cm silné plátky. Vejce, mléko, troška mouky a sůl se rozšlehá vidličkou. Plátky se do tohoto namočí z obou stran a v rozpáleném oleji rychle mírně opečou. Posypou se petrželkou a podávají se s čímkoliv, k čemu je dobrý knedlík. Je to šikovný příkrm k masu.

20. Jemný houskový knedlík

500g žemlí, 5 dl mléka, trocha soli, 100g másla, 4 vajíčka, petrželku.

Žemle ostrouháme a nakrájíme na kostky, zalijeme rozpuštěným máslem a necháme zase v troubě lehce osušit. Mléko osolíme, přidáme vajíčka, jemně usekanou petrželku a dobře rozšleháme. Touto tekutinou zalijeme žemle, lehounce promícháme a necháme hodinu stát. Těsto které se krásně spojí dáme na navlhčený ubrousek, zabalíme do tvaru podlouhlého knedlíku, na obou koncích zavážeme a knedlík pak vaříme v osolené vodě asi 35-40 minut. Hotový knedlík z ubrousku velmi opatrně vybalíme a nití nakrájíme na plátky.

21. Kynuté knedlíky

500g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, 30g kvasnic, 1,25 dl vlažného mléka, nakrájená houska (nemusí být).

Kvasnice rozmícháme v mléce, k nim rozklepneme vejce a vlijeme to vše do mouky smíchané se solí. Zaděláme těsto, do něj vmícháme nakrájenou housku a necháme vykynout. Potom z těsta vypracujeme dvě šišky, které dáme ještě vykynout. Pak si připravíme největší kastrol jaký máme, přes něj napneme čistou větší utěrku a uvážeme k uchům. Do kastrolu nalijeme vodu a uvedeme do varu. Přitom kastrol přiklopíme druhým kastrolem. Pak na horkou utěrku položíme šišky knedlíků a vaříme 35 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a silnou nití nakrájíme na plátky. Na utěrce lze i plátky knedlíků ohřívat.

22. Knedlíky z tvarohového těsta s revení

250g měkkého tvarohu, 1 žloutek, špetka soli, 2 lžíce sójové mouky, asi 4 lžíce mléka, 1 lžíce škrobové moučky, 100g dětské krupičky, hrubá mouka na vyválení, zmrazená reveň.

Tvaroh utřeme se žloutkem, promícháme se solí, sójovou moukou, částí krupičky a mlékem, ve kterém jsme rozmíchali škrobovou moučku. Těsto necháme hodinu v chladu odležet. Potom je podle potřeby zahustíme zbylou krupičkou a rozdělíme na stejné kousky, do kterých balíme po třech kouscích částečně rozmrazené reveně. Knedlíky vaříme v mírně vroucí vodě podle velikosti asi 8-10 minut. Než knedlíky vyjmeme, jeden na zkoušku rozkrojíme, zda jsou těsto i reveň provařené. Knedlíky sypeme strouhaným tvarohem nebo skořicovým cukrem a mastíme rozehřátým rostlinným tukem nebo máslem.

23. Jablkové knedlíky s mandlemi

Na těsto: 500g jablek, 50g strouhaných mandlí, lžíce citrónové strouhané kůry, 2 žloutky, 1 vejce, 100g cukru, sůl, 50g másla, 250g hrubé mouky, 2 lžíce strouhanku. Na dokončení: 1 sklenice strouhanky (asi 3 dl), cukr pískový (2 lžíce) a práškový, jablečnou šťávu, zavařeninu, citrónovou šťávu.

Nejprve uděláme těsto. Do mísy dáme cukr, 2 žloutky přidáme jedno celé vejce, máslo a špetku soli. Trochu promícháme (základní kašička), přidáme mouku, zamícháme, přidáme strouhané mandle, 2 lžíce strouhanky, lžíci citrónové kůry a vše rádně promícháme (vznikne jakási drobenka-suchá). Nakonec přidáme na malé kostičky pokrájená jablka (zvlhčovač), a důkladně promícháme. Z vytvořeného těsta formujeme ve dlaních kulaté knedlíky o průměru asi 3 cm. Do vařící neosolené vody (cca6 cm) vkládáme knedlíky po jednom (aby se neslepily) a zamícháme aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 6 minut. Mezitím si připravíme směs na obalení knedlíků. Do hrnce dáme dvě lžíce cukru a lehce zkaramelizujeme, přidáme sklenici strouhanky, promícháme, uděláme drobenku. Že je hotovo poznáme, když cukr zkaramelizoloval. Knedlíky vyndáme, odkapeme a obalíme v připravené cukrové strouhance. Obalené knedlíky přendáme na talíř a posypeme moučkovým cukrem. Na toto jídlo můžeme dát cokoliv dle své fantazie např. šlehačku, čerstvé jahody, posypat borůvkami, malinovou zavařeninu smícháme s jablečnou šťávou (moštem) smícháme a pokapeme citrónem a dáme ke knedlíkům.

24. Strouhankové knedlíčky

Máslo se utře se solí, do toho se jedno po druhém zamíchají vejce, přidá se navlhčená strouhanka a posekaná petržel. Pak se přidá suchá strouhanka. Udělají se knedlíky velké asi jako vejce. Vaří se v osolené vodě 5 minut. Je dobré jeden knedlík zkusit. Kdyby byl příliš měkký, přidáme ještě trochu strouhanky.

25. Jemné noky

300g hrubé mouky, 2 žloutky, 5 lžic sladké smetany, 1,5 dl vody, 2 lžíce másla, 0,5 dl smetany, sůl.

Žloutky rozšleháme se smetanou, vodou a solí, nalijeme do prosáté mouky a lehce spojíme (nevypracujeme). Navlhčenou lžící vykrajujeme noky a vhazujeme je do vařící vody. Jakmile vyplavou na povrch vyjmeme je děravou naběračkou, necháme okapat a prohřejeme na másle se smetanou. Podáváme ihned ke guláši nebo kuřeti na paprice a podobně.

26. Krupicové noky

3,5 dl mléka, 200g krupice, 20g tuku, 2 vejce, sůl.

V části studeného mléka rozmícháme krupici a vlijeme do zbývajícího vařícího mléka. Osolíme, přidáme tuk, a za stálého míchání vaříme, až se těsto nelepí na vařečku. Pak do prochladlého vmícháme postupně vejce a mícháme tak dlouho, až vznikne hladké těsto. Z něj vykrajujeme noky, zavařujeme je do vařící vody a po 6 minutách vybíráme. Okapané podáváme nejen k masu, ale třeba i k dušené zelenině.

27. Jitrocelové nočky

150g hladké mouky, 2 vejce, 1 dl mléka, 120g strouhanky, máslo, 1 lžička majoránky nebo sušené celerové natě, sůl, mletý pepř, miska malých listů jitrocele, strouhaný sýr.

Z mouky, vajec, mléka, soli, pepře a majoránky připravíme těsto. Na lžíci másla osmažíme dorůžova strouhanku, přidáme drobně nasekaný jitrocel, promícháme a spojíme s těstem. Necháme asi 20 minut uležet. Pak znovu promícháme. Do vroucí osolené vody vykrajujeme lžící nočky a vaříme, až vyplavou na povrch (5-7 minut). Pak je vyjmeme děrovanou naběračkou a skládáme do mísy. Omastíme máslem. Podáváme je posypané strouhaným sýrem nebo pokapané kečupem, nebo jako přílohu k houbové, koprové, bylinkové teplé či studené omáčce.

Kolínka

28. Těstovinový salát se žampióny

Pro 4 oso by - 250g velkých kolínek nebo mušliček, 200g sterilovaných žampiónu ve slaném nálevu, 1 střední pórek, 1 rajče, 125g majonézy, šťáva z 1/2 citrónu nebo 1-2 lžíce vinného octa, bílý pepř, dobromysl, petrželka.

Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme a necháme vychladnout. Bílou část pórku nakrájíme na kolečka a krátce povaříme v malém množství osolené vody. Z majonézy, citrónové šťávy nebo octa a koření si připravíme zálivku, kterou zředíme nálevem ze žampiónů, vmícháme žampióny, těstoviny a vychladlý pórek a necháme rozležet. Porce zdobíme osminkami rajčete a sekanou petrželkou a podáváme jako předkrm nebo lehkou večeři.

29. Kolínka s Italskou omáčkou

400g kolínek, 150g zbytků masa (vařené, pečené) nebo párku, 100g sýra, 1 rajčatový protlak, špetka cukru, lžička vegety, pepř, paprika, 3 lžíce oleje, pažitka, oregano.

Kolínka uvaříme, polijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem a pokrájenou pažitkou. Omáčku připravíme takto: maso pokrájíme na kousíčky a ohřejeme na oleji. Přidáme všechny pochutiny a podlijeme. Necháme dusit asi 5 minut.

30. Vřetena s uzeninou a pórkem

600g vařených těstovin typu vřetena, 150g uzeniny (nejlépe šunky), 1 pórek, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, pepř, sůl, petrželová nebo celerová nať.

Omytý pórek nakrájíme na kolečka a zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek a za stálého míchání doplníme na proužky nakrájenou uzeninou. Po osmahnutí podlijeme trochou vody a podusíme. Pak vmícháme odkapané těstoviny, dosolíme a dochutíme pepřem. Ozdobíme rozsekanou natí.

31. Vřetena se strouhaným sýrem a kečupem

600g vařených těstovin, 150g strouhaného moravského bochníku (eidam), pepř, sůl, kečup, 2 lžíce oleje, 3 lžíce bešamelové omáčky, 2 lžíce pažitky.

Bešamelová omáčka: 1 lžíce másla, 1 lžíce polohrubé mouky, 2 dl mléka, špetka soli.

Horké těstoviny po okapání smícháme s olejem, bešamelem a částí strouhaného sýra. Prohřejeme, osolíme, opeříme a na míse posypeme zbývajícím sýrem. Nakonec pokapeme kečupem a posypeme pažitkou.

Bešamelová omáčka: Na másle zpěníme mouku a připravíme světlou jíšku, do níž vmícháme mléko, povaříme čtvrthodinku za stálého míchání a jemně osolíme.

Nudle

32. Nudlové smaženky

250g širokých nudlí, sůl, 60g strouhaného sýra, olej na plech, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení.

Nudle uvaříme doměkka v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat, promícháme se sýrem a mírně osolíme. Rozložíme ve stejnoměrné vrstvě vysoké nejvýše 2 cm na lehce pomaštěný plech, zatížíme prkénkem a necháme v chladu ztuhnout. Tento polotovar si můžeme připravit den předem. Z vychladlého ztuhlého obdélníku nakrájíme menší obdélníčky, které obalíme v mouce, vejci a strouhance a po obou stranách usmažíme dozlatova. Podáváme jako přílohu k dušenému špenátu nebo jako samostatný pokrm se salátem.

33. Nudle paní Ludmily

Hlávka zelí, těstoviny, sádlo nebo olej, škvarky nebo anglickou slaninu, sůl, pepř.

Zelí nakrájíme, posolíme a necháme chvíli odstát. Potom zelí zbavíme vody (vymačkáním). Dáme klasickým způsobem vařit těstoviny. Rozehřejeme sádlo nebo olej na pánvi a vložíme vymačkané zelí, které osmažíme jako cibulku do zlata až hněda (trvá dost dlouho). Scedíme těstoviny a spojíme je s hotovým zelím, osolíme, opepříme, přidáme opraženou pokrájenou slaninou nebo škvarky. Zapíjíme pivem.

34. Nudle s masozeleninovou směsí

400g nudlí, 50g másla, 100g celeru, 100g mrkve, 1 cibule, 50g slaniny, hrst celerové natě, pepř, sůl, 1 dl vína, 100g zbytků jakéhokoliv masa kromě uzeniny, 2 vejce.

Veškerou zeleninu postrouháme na mrkvovém struhadle. Cibuli pokrájíme najemno, celerovou nať nasekáme. Rozpustíme máslo a vše podusíme do měkka (osolit, opepřit), občas mírně podlijeme lžící vody. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme rozškvařit, přidáme uvařené a okapané nudle a za stálého míchání osmažíme, pak přidáme zeleninu. Vejce rozšleháme s vínem a solí (glutasolem) a nalijeme na směs zeleniny a nudlí, mícháme a necháme vejce srazit. Klademe na talíře a posypeme nadrobno nasekaným masem.

35. Nudle s medem a strouhankou

Pro 1 osobu - 1,5 hrstí polévkových nudlí, lžíce medu, lžíce másla, lžíce strouhanky, citrón na pokapání.

Nudle dáme uvařit na mírně osolené vody. Mezitím rozpustíme máslo a přidáme strouhanku., osmažíme (nepřipálit), přidáme med a pomalu necháme rozpustit (už nesmažíme ani nevaříme). Zakápneme asi 2 lžičkami citrónové šťávy (možno přistrouhat i kůru) a tím vším prolijeme uvařené nudle. Kdo má rád hodně sladké, může si ještě přicukrovat. Místo medu lze použít i vanilkový cukr, cukr se skořicí, badyánem, hřebíčkem - podle toho, na jaké sladké máme vlastně chuť.

36. Nudle s tvarohem a meruňkami

1 balíček nudlí, 1 balíček tvarohu na strouhání, meruňkový kompot, maso na podlití a moučkový cukr podle chuti.

Nudle uvaříme v osolené vodě a slijeme. Na talíři na ně poklademe dílky z kompotovaného ovoce (množství podle chuti), posypeme nastrouhaným tvarohem, cukrem a podlijeme rozpuštěným máslem. Nechceme-li tolik tuku, můžeme místo másla nalít na nudle ohřátou šťávu z kompotu. Cukru také můžeme použít méně, sladíme-li nudle meruňkami.

37. Nudle po provensálsku

široké nudle, tvrdý strouhaný sýr, niva, česnek, bazalka, olej, máslo.

Široké nudle uvaříme ve slané vodě. Mezitím připravíme pastu z tvrdého strouhaného sýra, nivy, česneku, bazalky a oleje, nudle vložíme do mísy a promícháme s máslem a sýrovou pastou.

38. Nudle zapékané se smetanou

500g polohrubé mouky, 5 vajec, 1/2 lžičky oleje, 50g másla, 4 žloutky, 4 bílky, 2 dl sladké smetany, 80g moučkového cukru, strouhanou kůru z poloviny citrónu, tuk a mouku do zapékací mísy.

Máslo utřeme se žloutky, přidáme smetanu, moučkový cukr a citrónovou kůru. Vmícháme uvařené scezené nudle, předem připravené z mouky, vajec a oleje, a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Hmotou naplníme vymaštenou a moukou vysypanou zapékací mísu. Povrch zakapeme smetanou a upečeme v troubě. Podáváme s kompotem.

39. Kantonské nudle

Ploché nudle, olej, hlávkové zelí, vývar, konzervovaný bambus (možno nahradit tenkými plátky kedlubny či celeru), kuřecí maso, šunka, černé houby, sůl, glutasol, petrželka, bílý pepř, solamyl.

Uvařené ploché nudle propláchneme, necháme okapat. Pak je opečeme v pánvi na oleji, vyjmeme a udržujeme v teple. Do oleje vložíme na kostičky nakrájené hlávkové zelí, promícháme, zalijeme vývarem. Přidáme bambus, nudličky vařeného kuřecího masa, šunky a máčené černé houby. Ochutíme solí, glutasolem, bílým pepřem, zahustíme máčeným solamylem, podusíme. Směsí přelijeme nudle, ozdobíme nadrobno nasekanou petrželkou.

40. Horalské nudle

300g těstovin, 4 vejce, 200g čerstvých hub, 120g slaniny, 15 dl mléka, tuk na vymazání pekáče, sůl, pepř, muškátový květ.

Na slanině osmahneme houby, promícháme s těstovinami, ochutíme, vložíme do vymaštěného pekáče a zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. Pečeme ve středně teplé troubě. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.

41. Mexické nudle

500g širokých nudlí, 1 červená paprika, 1 konzervičku naložených žampiónů, 2 naložené okurky, sklenka rajčatové šťávy, lžíci oleje, chilli koření, sůl, pepř, lžíci hladké mouky, 1 dl smetany, lžíce másla.

Osolenou vodu přivedeme k varu, vhodíme do ní nudle, přidáme lžíci oleje a uvaříme do měka. Papriku nakrájíme na drobné kostičky, žampióny scedíme a nakrájíme na plátky. Stejně tak i naložené okurky. Lžíci másla rozpustíme v kastrolu nebo na pánvi, podusíme na něm papriku, zaprášíme moukou a za stálého míchání necháme pěnit. Potom podlijeme rajčatovou šťávou, smetanou a trochu povaříme. Ochutíme solí, chilli kořením, pepřem. Nakonec do omáčky vložíme žampióny a okurky, necháme je pořádně prohřát. Nudle na talíři přelijeme touto omáčkou. Celou porci lze posypat strouhaným sýrem.

42. Sladké zapečené nudle

500g těstovin (široké nudle, flíčky), 200g ořechů (vlašských), 200g švestkových povidel, 150g cukru (moučky), 1/8 másla, hrst rozinek, skořici, hřebíček, citrónovou kůru, špetka soli.

Do slané vařící vody vsypeme těstoviny. Když jsou uvařené tak je scedíme a dvěma lžícemi másla (rostlinného tuku) je promastíme, aby se nelepili dohromady. Než se uvaří těstoviny, tak si umeleme nebo najemno nastrouháme ořechy, smícháme je s cukrem a s rozinkami, vedle švestková povidla podle potřeby naředíme horkou vodou (někdy jsou měkká-neředíme) a dochutíme skořicí, mletým hřebíčkem a citrónovou kůrou. Pak zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem a střídavě vrstvíme: nudle, ořechy, nudle, povidla , atd..., končíme těstovinami, zakapeme zbytkem másla. Vložíme do rozehřáté trouby a půl hodiny zapékáme.

43. Široké nudle se sýrem

Pro 4 osoby - 75g strouhaného parmezánu, 75 g tvrdého sýra, 75g máslového sýra, 75g ementálu, 250g širokých nudlí, sůl, lžíce oleje a 50g másla.

Smícháme strouhaný parmezán a ostatní sýry pokrájené nadrobno. Nudle vaříme ve větším množství slané vody s olejem (8-10 minut). Nesmíme je rozvařit. Okapané nudle musejí zůstat vlhké. Máslo necháme na pánvičce zhnědnout. V míse promícháme nudle se sýrem a máslem.

44. Flíčky se zelím

400g fíčků (širokých nudlí), 3/4 hlávkového zelí, 80g sádla, 1 větší cibule, kostka masoxu, kmín, sůl, pepř.

Hlávku zelí nakrájíme nebo postrouháme na nudličky, cibuli pokrájíme najemno, osmahneme ji na sádle, přidáme zelí, masox, pepř a kmín, trochu přisolíme a dusíme. Občas zamícháme. Když se vydusí šťáva ze zelí, podlijeme trochou vody a dusíme až do měkka, nakonec necháme mírně osmahnout. Uvaření flíčky smícháme s dušeným zelím. Máme-li náhodou drůbeží či snad dokonce husí sádlo, děláme zelí pro lepší chuť na tomto sádle.

45. Prázdninové flíčky

400g větších flíčků, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 400g světlejší směsi lesních hub, drcený kmín, 60g strouhaného sýra, 40g másla..

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, kmín, sůl a dusíme do měkka a téměř do sucha. Flíčky uvaříme v osolené vodě, ocedíme, necháme okapat a promastíme máslem. Nakonec opatrně vmícháme houby. Rozdělíme na nahřáté talíře a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se salátem.

46. Zapečené těstoviny

400g těstovin (fleků), sklenice kysaného zelí, větší cibuli, a trocha oleje nebo tuku.

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Zelí nakrájíme a uvaříme do měka. Nakrájenou cibuli osmahneme na trošce tuku a všechno dohromady promícháme a nasypeme do vymaštěného pekáčku a v rozehřáté troubě zapečeme.

47. Zapečené flíčky s uzeným masem

Nudlové těsto: 500g hrubé mouky, sůl, 1 vejce, asi 2 dl vody.

Náplň: 60g sádla, 200g uzené šunky nebo zbytky uzeného masa, 1 dl mléka, 2 vejce, sůl.

Na vál prosejeme mouku, přidáme trochu soli, vejce a podle potřeby vodu. Vypracujeme tuhé těsto, které tence vyválíme, pokrájíme na pruhy široké asi 10 cm a poskládáme vedle sebe. Potom je rozkrájíme na pruhy široké 2 cm a ještě šikmo překrájíme na kostky. Takto nakrájené těsto - flíčky, uvaříme ve vroucí vodě, vyndáme, necháme okapat, polijeme rozpuštěným sádlem, přidáme umletou šunku a promícháme. Ohnivzdornou mísu vymastíme a vysypeme strouhankou, vložíme do ní připravené flíčky, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce a sůl. Krátce zapečeme v dobře vyhřáté troubě a podáváme s kyselou okurkou.

48. Flíčky s tvarohem a se slaninou

350g hrubé mouky, 2 vejce, 100g slaniny, 200g tvarohu, 2 dl husté smetany, sůl.

Slaninu vyškvaříme. Z prosáté mouky, vajec a vody vypracujeme tuhé těsto, necháme 5 minut odpočinout, pak vyválíme na plát o síle asi 2 mm a necháme proschnout. Plát rozkrájíme na flíčky, ty vysypeme do vařící vody se lžící sádla, které jsme vyškvařili ze slaniny, zamícháme a vaříme pod pokličkou. Když všechny flíčky vyplavou, scedíme je a necháme okapat. Pak promícháme se lžící vyškvařeného sádla, 1 dl smetany a polovinou rozdrobeného tvarohu. Flíčky urovnáme na nahřátou mísu, posypeme tvarohem, přelijeme horkou smetanou a posypeme čerstvými škvarky.

49. Flíčky s tvarohem a se smetanou

600g hladké mouky, 3-4 vajíčka, trocha soli, voda, 200g slaniny, tvaroh, smetana, olej.

Z mouky, vajíček a vody uděláme těsto, které rozválíme na tenký plát, který rozkrájíme na flíčky a ty dáme vařit do osolené vody. Na pánvičku dáme trochu oleje na kterém osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu. Hotovou slaninu i s vysmahlým tukem přelijeme do zapékací mísy, do tuku přidáme tvaroh, trochu osolíme a rozmícháme. Potom přidáme uvařené flíčky a vše důkladně promícháme. Tuto směs v míse dáme krátce zapéct (do zlatova). Na talíři poléváme smetanou a podáváme. Zapíjíme mlékem.

Špagety

50. Špagety Carbonari

Špagety, 10dkg šunky, 10dkg tvrdého sýra, 250ml šlehačky, 3 stroužky česneku, 1 - 2 žloutky, sůl, pepř, slanina.

Zahřejeme šlehačku, přidáme utřený česnek, 1 - 2 žloutky, sůl, pepř a tvrdý nastrouhaný sýr. Smícháme s uvařenými špagetami a s drobně nakrájenou šunkou. Navrch polijeme rozškvařenou slaninou.

51. Spaghetti alla Carbonara

3 až 4 vajíčka, 2 dl smetany, pažitka, 100g Parmiggiano (sýr Parmazán) nastrouhaný, 100g slanina (špek) usmažit, 300g špaget, sůl a pepř.

Špagety uvaříme zvlášť v osolené vodě. Osmahneme slaninu nakrájenou na kostičky a necháme vychladnout. Pak přimícháme ostatní přísady a tak připravíme omáčku. Mícháme za studena. Pak už jen zalijeme uvařené špagety touto omáčkou a bohatě posypeme sýrem. Je to něco jiného než ty věčné kečupové omáčky jak jsme zvyklí u nás.

52. Špagety se sójovým masem

Špagety, sůl, rajská směs na špagety (Bonita), strouhaný sýr, sója.

Špagety uvaříme v osolené vodě, nejlépe bezvaječné, polijeme konzervovanou rajskou směsí pro špagety např. Bonita, přidáme nastrouhaný sýr a kečup. Směs lze jednoduše vytvořit z udušené sójové drtě smíchané s kečupem a rozmixovanou zeleninou.

53. Špagety Solferino se sójovými kostkami

Uvaříme těstoviny (špagety) a současně si připravíme sójové kostky podle návodu. Pokrájíme cibuli a zpěníme na oleji. Přidáme 200g spařených a oloupaných rajčat, 100g na plátky nakrájených žampiónů a připravené sójové kostky. Porestujeme, zalijeme vývarem a 20 minut podusíme. Nakonec přidáme 2 polévkové lžíce kečupu a česnekovou sůl. Podáváme se špagetamy a posypeme strouhaným tvrdým sýrem.

54. Špagety s pomarolou

8 rajčat, 2 cibule, 8 stroužků česneku, panenský olivový olej, 1 lžička oregana, 1 lžička bazalky, 1 lžička petrželové nati (může být i sušená), pepř, pálivá paprika nebo 1 feferonka, sůl, 80g másla, parmazán.

Nejprve si připravíme pomarolu. Do hluboké pánve nalijeme olivový olej do výšky asi půl centimetru. Nakrájenou cibuli na něm lehce opražíme a přidáme rajčata nakrájená na osminky. Okořeníme oreganem, bazalkou, petrželovou natí. Osolíme, opepříme, přidáme pálivou papriku nebo feferonku. Za občasného míchání dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Pak přidáme najemno nakrájené 4 stroužky česneku, máslo a necháme dalších 10-15 minut dusit. Hotovou pomarolu necháme na teple, než se uvaří špagety. Do velkého hrnce nalijeme 2/3 vody, osolíme plnou hrstí soli, přidáme zbývající stroužky česneku, každý rozkrájený na 3 dílky, zakápneme olivovým olejem a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme špagety a vaříme podle druhu asi 8 minut al dente (na skus pevné). Uvařené scedíme a pokapeme panenským olivovým olejem. Podáváme samostatně - každý si ochutí špagety na svém talíři podle vlastní chuti. Nakonec posypeme strouhaným čerstvým parmazánem. K pití je doporučeno červené víno, může však být i bílé.

55. Špagety Lenčíny

Pro 4 osoby - balíček špaget (cca 400g), jakákoliv kombinace tavených sýrů (trojúhelníčky, plísňový atd), 0,5l mléka, sůl, olivový olej na prolévání špaget. Suroviny nepovinné, ale dobré. Česnek, ořechy vlašské nebo nasekané mandle, na posypání parmezán, bazalka nebo pažitka, petržel.

Nejdříve uvaříme špagety (vaříme cca 6-8 minut (al dente) a necháme dojít), scedíme a prolijeme olivovým olejem. Dáme vařit mléko, když je horké vložíme do něj tavené sýry (postupně) a stále mícháme až vznikne krémovitá hmota (mohou zůstat kousky), posolíme, přidáme ořechy (mandle), česnek a 1-2 minuty dovaříme.

Omáčku vylijeme na špagety, promícháme, ozdobíme bazalkou (petrželkou) a podáváme. Jíme vidličkou a lžící. Podáváme s bílým vínem (může být i červené).

56. Špagety po lombardsku

300g špaget, 40g rostl. tuku, lžíci sekaného libečku, 2 cibule, 400g vepřového masa, sůl, sladkou a pálivou papriku, 50g mrkve, 50g celeru, 400g rajčat, 2 lžíce kečupu, petrželku, strouhaný sýr.

Uvařené špagety necháme okapat. Na tuku osmahneme usekanou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené maso a krátce podusíme. Směs okořeníme paprikami, osolíme, podlijeme horkou vodou a dusíme 1/4 h. Přidáme na nudličky nakrájenou mrkev a celer, podusíme 5 min. a vložíme spařená, na kolečka nakrájená rajčata. Dusíme až je zelenina měkká. Vmícháme kečup, libeček a špagety. Na talíři sypeme sýrem.

57. Špagety po uhlířsku

300g špaget, sůl, 4 vejce, 100g strouhaného sýra (nejlépe parmezán), 1 dl smetany, 150g uzeného bůčku, pepř, olej.

Špagety uvaříme al dente (na skus pevné). Vejce, smetanu a sýr rozšleháme v míse se solí a pepřem. Bůček nakrájený na kostičky o pečeme na velké pánvi na oleji dozlatova. Vmícháme okapané špagety, přelijeme omáčkou a důkladně promícháme. Jakmile se vejce srazí, podáváme.

58. Špagety s ořechy

300g špaget, 1 svazeček bazalky, 3 stroužky česneku, špetka soli, 1 dl olivového oleje, 50g vlašských ořechů, 50g strouhaného sýra.

Bazalku a česnek rozmělníme se solí a olejem v mixeru. Nahrubo nasekané ořechy osmahneme na pánvi nasucho do zlatova, přidáme ostatní přísady a sýr a zředíme několika lžícemi vody, ve které se vařily špagety, osolíme a promícháme s odkapanými špagetami.

59. Špagety s ostrou omáčkou

300g špaget, 150g uzeného bůčku, 2 polévkové lžíce oleje, 1 cibule, 250g rajského protlaku, 1 malá chilli paprička, sůl, strouhaný sýr.

Bůček nakrájený na kostičky osmahneme na pánvi, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Vmícháme protlak a jemně nakrájenou chilli papričku. Osolíme a vmícháme strouhaný sýr. Smícháme se špagetami a ihned podáváme.

60. Špagety se sledi

Pro 4 osoby - špagety, sýr na strouhání, 150g sleďů v oleji s cibulí (nebo Matesů), 1 menší syrovou okurku, 1 střední cibuli, balíček mražené kukuřice.

Dáme vařit špagety, na pánev dáme udusit balíček kukuřice pěkně do měka. Mezitím si na drobno nakrájíme do misky sledě nebo Matesy i s cibulí, přidáme rozkrájenou syrovou cibuli a na drobno nakrájenou okurku. Přilijeme i olej ze sleďů. Když je kukuřice udušená (změklá) tak půlku z ní ještě přidáme do misky ke sleďům a zamícháme. Na talíř navršíme špagety, posypeme strouhaným sýrem, přidáme kopeček samostatně udušené kukuřice a nakonec tu rybí-sleďovou míchanici. Posypeme pažitkou a je hotovo. Hodí se k tomu rajčatový salát.

6x Špagety alla Puttaneska (špagety lehkých děv)

400g špaget, 1kg oloupaných rajčat, 1dl olivového oleje, 200g černých oliv s peckou (i bez), 2 stroužky česneku, 50g kapary, sůl, 1 sušená feferonka, petrželka čerstvá.

Špagety uvaříme (vodu solíme až začne vřít) cca 10 minut. Sós na špagety připravíme takto: Na pánev nalijeme olivový olej rozehřejeme, přidáme černé olivy, kapary, česnek prolisovaný, feferonku a nakrájená rajčata, osolíme, a podusíme. V případě potřeby podlijeme trochou vody. Až se rajčata rozvaří přidáme snítku usekané petržele. Sós vmícháme do špaget a podáváme. K pití je doporučeno víno.

61. Špagetový salát

1 balíček špaget, 400g pokrájené nakládané okurky, 2 mrkve.

Zálivka: 1 krabička majolky, 1 dl jogurtu, trocha smetany, lžíce oleje, sůl, cukr podle chuti, šťáva z citrónu.

Špagety uvaříme v osolené vodě, mrkev očistíme a uvaříme také. Pak špagety slijeme, vychladíme mrkev pokrájíme na nudličky, smícháme s plátky okurek a zálivkou ušlehanou z uvedených ingrediencí.

62. Milánské špagety

400g špaget, sůl, pepř, máslo, 50g cibule, 150g šunky, 100g žampiónů, 80g strouhaného sýra, kečup.

Do kastrolu dáme na máslo cibuli, plátky žampiónů, nudličky salámu a dusíme asi 12 minut. Přidáme kečup, osolíme, opepříme a promícháme s uvařenými špagetami. Porce sypeme strouhaným sýrem.

63. Boloňské špagety

Pro 3 osoby - 250g špaget, sůl, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 300g hovězího nebo vepřového masa, 70g rajského protlaku, stroužek česneku, špetka pepře, lžíce másla, 70g tvrdého sýra.

Špagety připravíme podle návodu. Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, mladé hovězí nebo libové vepřové maso nakrájíme na tenké plátky a přidáme k cibulce. Utřeme stroužek česneku a spolu s rajským protlakem přidáme na pánvičku. Znovu dusíme do měkka. Podléváme vývarem nebo vodou. Uvařené špagety promícháme se syrovým máslem a položíme na talíř. Střed talíře vyplníme dušeným masem. Špagety Posypeme strouhaným sýrem.

64. Ludvíkovy špagety

Špagety, olej, čínské houby (mohou být i české čerstvé nebo sušené - ty však namočené a předvařené - hodí se i Jidášovo ucho rostoucí na bezinkách), papriky, okurka, rajčata, sůl (čili glutaman sodný).

Špagety uvaříme ve vodě s trochou oleje. Slijeme, přidáme nakrájené houby, jemně nakrájené papriky, okurku, rajčata. Posolíme a promícháme se salátovým olejem. Chceme-li mít tento špagetový salát ještě lepší, pokračujeme: Na kousíčky nakrájené kuřecí maso zaděláme ve vajíčku a Solamylu (pozor na míru, vejce a Solamylu nesmí být ani moc ani málo) a rychle orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme sójovou omáčku, trochu přisladíme a nasypeme na špagetový salát.

65. Zapečené kari špagety

300g špaget, 3 l vody, 3 lžíce soli, 150g kladenské pečeně, 200g plátkového sýra, 1,5 lžičky kari.

Špagety uvaříme ve slané vodě, slijeme, propláchneme studenou vodou a rozdělíme na 4 hromádky. Do zapékací mísy rozprostřeme hromádku špaget, rozložíme plátky z poloviny uzeniny, další vrstvy tvoří špagety, polovina sýra, špagety, zbytek uzeniny, špagety a povrch tvoří sýr a máslo. Zapečeme asi 45 min.

66. Italské špagety po horalsku

500g špaget, 30g sušených hub, 300g hrachu, 50g uzené slaniny, 50g másla, 150g mletého masa, 1 dl červeného vína, lžíci rajčatového protlaku, svazek zelené petrželky, sůl, pepř.

Hrách přes noc namáčíme ve vodě, houby jen půl hodiny. Na másle rozpustíme kostky slaniny, přidáme maso a osmahneme. Přidáme dobře omytý hrách a houby. Smažíme na omastku, pak zalijeme vínem a mícháme až se vypaří. Přidáme rajčatový protlak rozředěný skleničkou vody a vaříme asi dvě hodiny na mírném plameni. Občas podléváme vodou, ale velmi opatrně. Nakonec přidáme uvařené špagety, sůl, pepř a sekanou petrželku.

67. Špagetová omáčka

150g šunkového salámu, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 menší paprika, ideálně zelená nebo žlutá, worcestrová omáčka, tmavá sojová omáčka, kečup, majoránka, kari, koření na špagety (občas se to dá někde koupit), sůl.

Nakrájíme papriku a salám na kostičky, na drobno cibuli a na plátky (tenké) česnek. Na pánev nalijeme trošku oleje a na něm podusíme do měkka papriku, pak přidáme salám, česnek a cibuli. Dohromady necháme tak 5-7 minut smažit, zaprášíme kari, majoránkou, a kořením na špagety. Nakonec pokapeme worcestrem a sojovou omáčkou a zalijeme kečupem a necháme probublat. Nalijeme na špagety a posypeme obrovskou horou strouhaného sýra. Pro "fajnšmekry" můžeme přidat do omáčky červené víno.

68. Špenátové špagety

1/3 zmrazeného špenátu, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku (1/2 kávové lžičky třeného česneku), 1 lžíce oleje, vejce, zakysaná smetana, sůl, pepř, sýr na strouhání, špagety.

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rozmražený špenát, osolíme, opepříme. Přivedeme do varu, poté přidáme česnek a rozkvedlané vajíčko (možno nahradit strouhankou). Chvíli povařit. Přidat 1-2 lžíce smetany (již nevařit). Uvařené špagety dáme na talíř navrch špenát a celé hojně posypat sýrem. Možno přidat i kuřecí maso zprudka opečené na pánvi.

Makaróny

69. Makaróny s vuřty

Rozlámané makaróny uvaříme ve slané vodě, ocedíme je, promícháme s olejem a do horkých vmícháme rozmačkanou brynzu nebo strouhaný sýr a nadrobno nakrájené, oloupané vuřty. Přisolíme, opepříme a podáváme se salátem.

70. Maďarské makaróny

1 cibule, trochu másla, 2 zelené papriky, hrst čerstvých nakrájených hub, troška mouky, mletá sladká paprika, kmín, 1 lžíce sladké smetany, 50g sýra na strouhání, 300g makarónů, sůl.

Na tuku necháme zpěnit dozlatova nasekanou cibuli, přidáme půl lžičky mleté papriky, trochu kmínu, a na nudličky nakrájené zelené papriky (bez jádřinců), vše necháme smažit, pak přidáme na malé kousky nakrájené houby a pod pokličkou vše dusíme. Když jsou houby měkké, zaprášíme je troškou mouky a ještě chvilku podusíme. Přidáme trochu vody a sůl a do této omáčky vmísíme sladkou smetanu. Zamícháme dohromady s uvařenými makaróny a na talíři posypeme strouhaným sýrem.